Szemcseszórás

A legjobb, legdrágább festék vagy bevonat sem nyújthat megfelelő védelmet a korrózióval szemben, ha az a bevonat alól, belülről is károsít. A megfelelő felület előkészítés legalább olyan fontos, mint maga a bevonatolás.

Homokszórás: Sűrített levegőbe vegyített kvarchomok szemcséket alkalmazó eljárás, különféle felületek tisztítására, kezelésére. A homokszórás más tisztító eljárásokkal szemben nemcsak eltávolítja az adott felületről a különböző szennyeződéseket, anyag-, és festék maradványokat, hanem a felső réteg eltávolításával kis mértékben érdesíti a felületet. Az eljárás alkalmazható rusztikus felületek létrehozására, és a felülettől függően, festékek és graffitik eltávolításra is. Homok(szemcse)fúvással szinte minden fémfelületről eltávolítható a nem kívánt oxidáció, rozsda, reve, régi festék vagy bevonat és lakkréteg.

Az így kapott, új, fémtiszta felület pedig tökéletes alap a további kezelésekhez: fényezés, porszórás, horganyozás, stb. Előnye, hogy a kémiai eljárásokkal szemben nem marad hátra a későbbi bevonatolást befolyásoló vegyi anyag, és az új bevonat számára egy jól tapadó, érdes felületet eredményez.omású víz erejét kihasználva. Ezzel az eljárással a fafelületekről is eltávolíthatók a festékek, lakkok, és az elöregedett részek. Mivel az eljárás a fa különböző szilárdságú részeire máshogyan hat, ezért alkalmazható a nyers fa erezetének kiemelésére is, valamint faburkolatok, mennyezetek, bútorok, és egyéb faszerkezetek tisztítására, antikolására.

Szemcseszórás:
A homokszórással megegyező eljárás, de a felületnek és a feladatnak tökéletesen megfelelő anyagú szemcsével történik. Alkalmazása kültérben csak különleges feladatok esetében lehet célravezető és gazdaságos. Legtöbb felületnél megfelelő eredményt nyújt a homokszórás normál kvarchomokkal.

Nedvesszórás:
A magasnyomású mosáshoz hasonló eljárás. A kiáramló nagynyomású vízbe homokszemcsék kerülnek vegyítésre, növelve annak tisztító hatását. előnye, hogy nem jár porképződéssel.

Tisztító szemcseként számos anyag alkalmazható. A szemcse anyaga jelentősen befolyásolja a tisztítás sebességét, a munka minőségét. A fémfelületek tisztítására leginkább a következő anyagokat alkalmazzák:
Újra felhasználható anyagok:
– acélszemcse, mely lehet gömbölyű vagy szögletes,
– alumínium-oxidok és alumínium-szilikátok, egyes speciális esetekben,
– üveggolyók, alumínium és rozsdamentes acél tisztítására,
– különleges szóróanyagok
Egyszer használatos anyagok:
– különböző salakok
– kvarchomok
– gránithomok
A szemcseszórás alkalmazási területei

– Rozsdátlanítás: fémszerkezetekre, pl. hidak, acélszerkezetű épületek, tartályok, csövek stb. felület előkészítésére rozsdaeltávolításra a védőbevonat felvitele előtt.
– Revétlenítés: megmunkálással előállított félkész gyártmányokon (mint pl. lemez, szalag, huzal, cső),továbbá kovácsolt vagy hőkezelt alkatrészeken keletkezett réve eltávolítása.
– Tisztítás: öntvény tisztítás, öntvények meg tisztítása a formahomoktól és révétől, hegesztési és forrasztási helyek előkészítése, tisztítása, a varratok tisztítása, régi festék és egyéb bevonatok eltávolítása.
– Érdesítés: különféle fémes vagy nem fémes bevonatok
(szórt fém, gumi stb.) tapadószilárdságának növelésére.
– Finomszemcse-szórás: előzetesen finomra megmunkált felületek alkalmazás közbeni feldurvulásának megszüntetésére.
– Simítószemcse-szórás: forgácsolással megmunkált felületek irányított érdességének; karcosságának megszüntetésére.
– Mattítás: díszítő igények kielégítésére, továbbá optikai készülékek alkatrészein a fényvisszaverődés megszüntetésére.